« Elektronikbloggen
Om nätfilter, grenuttag och moduler

Välja elavtal

Ett elavtal är bra att ha, för att få den el du behöver. Kanske det är så att du ska teckna för första gången, eller så vill du byta det avtal du har? Hur ska man då ta ställning och och jämföra de olika alternativen?

Det finns en del saker att tänka på. Först och främst, se till att välja ett elavtal som passar dig. Bestäm om det är ett avtal med ett fast elpris eller rörligt elpris som känns bäst. Du får fundera på om du vill binda upp dig på ett fast pris en viss period eller om du vill riskera toppar och dalar med ett rörligt elpris. Det finns inget pristak när det kommer till rörligt pris, men inte heller en bottennivå.

Om du inte själv gör ett aktiv val så kommer ditt elavtal bli ett så kallat "Anvisat avtal". Det ska du undvika! Detta eftersom att du då ofta får betala mer för elen än om du har ett eget avtal. 

Jämför olika elavtal och elbolag, så att du vet vart det är billigast. 

Det är även bra att kolla uppsägningstider och bindningstider på ditt avtal, så att du vet vad som gäller. 

Vad är timmätning?

Om du har ett rörligt elavtal så kan du teckna elavtal med timmätning istället för månadsmätning, som är det vanliga sättet att mäta. Då betalar du det pris som gäller timme för timme istället för att betala månadsmedelpris. Det innebär att du kan styra din elförbrukning till de timmar då elen kostar mindre. Det är oftast under natten det är billigare. Då kan du spara pengar. Du kan alltså styra uppvärmningen och tvätt- eller diskmaskinen till timmar när elen vanligtvis är lägre i pris.

 

11 Dec 2019