« Elektronikbloggen
Om nätfilter, grenuttag och moduler

Kallt drag från fönster

Snart december och som vi alla vet så är det en kall årstid. Det innebär att många kommer att uppleva att det drar kallt från fönstren. Det är en effekt som kallas för kallras och nu blir det lite så där nördigt igen. När kall luft utomhus kyler ner ett fönster bildas det en bubbla med kall luft på insidan. Kall luft är tyngre än varm luft och så snart den bubblan blivit tillräckligt stor så ramlar den mot golvet. 

Då får vi som en iskall vind som sveper genom rummet och direkt börjar folk att ringa hyresvärdar eller väcka sin partner och säga att det drar genom fönstret. Det går att motverka detta fenomen med ganska enkla medel. 

Vrid upp elementet

Det enklaste sättet är att vrida upp elementen under fönstren hemma. Det gör att den kalla luftbubblan värms upp och aldrig får chans att växa till sig. Man kan också rulla en handduk till en korv och lägga i fönsterbrädet precis under fönstret. En glasmästare sade till mig att det är ganska effektivt både om man har träfönster eller aluminiumfönster. Kallraset får då ett hinder på vägen ner och fördelas och upplevs inte lika kall. 

Har du inga element under dina fönster? Det finns flyttbara element man kan köpa och använda endast under vinterhalvåret. De är nästan nödvändiga om du bor där det bara finns golvvärme eller om det saknas element under fönstren hemma hos dig. 

27 Nov 2021