« Elektronikbloggen
Om nätfilter, grenuttag och moduler

Byta propp i proppskåp

Gick strömmen helt plötsligt? Förmodligen är det en propp som har gått. Det är enkelt att byta. Det du ska göra först är att hitta den trasiga proppen. Det gör du genom att öppna proppskåpet och leta efter den eller de proppar som gått. För att se vilken av dem det är så ska du kolla i änden på propparna. Där finns det en färgbricka. Denna indikerar amperen, eller strömstyrkan. När proppen har gått, så kommer denna färgplatta att ha fallit ner. Dock kan det hända att den inte har gjort det, då får du testa dig fram till vilken det kan vara.

När du har tagit reda på vilken propp det är som har gått, så ska du ta fram en ny propp. Du måste ha rätt propp för att ersätta den gamla. Detta görs även det genom att titta på proppens färgbricka. Det finns olika färgbrickor som motsvarar säkringens strömstyrka. Du ska därmed välja en propp med samma färg. Sdan kommer propparna olika storlekar för att det inte ska gå att skruva på fel propp i fel hål.

Dags att byta

När du fått fram den nya proppen, så ska du skruva ur den gamla och sätta i den nya. Du kan börja med att skruva ut propphuven ur elskåpet. Sedan skruvar du ur den trasiga säkringen. Se till att pricken på den nya proppen har samma färg som bottenplattan i hållaren.Det är bra att stänga av huvudströmbrytaren till proppskåpet innan du skruvar av den trasiga propphuven, för säkerhets skull. Strömmen kommer då vara av i hela huset, så ha en ficklampa med dig ifall du behöver. 

Har du skruvat i proppen ordentligt och sitter den bra? Då kan du skruva i propphuven i elanläggningen igen samt sätta på huvudströmbrytaren.

Så lätt är det att byta en propp!

20 Nov 2018